Taal wijzigen

HPL of 2G kunststof teak op uw dek?

Zal ik kiezen voor HPL of Topdek kunststof teak op het dek van de boot? Dat is de vraag die veel booteigenaren zich stellen als ze een nieuwe boot aanschaffen […]

Dek met Topdek 2G Kunststof teak

Zal ik kiezen voor HPL of Topdek kunststof teak op het dek van de boot? Dat is de vraag die veel booteigenaren zich stellen als ze een nieuwe boot aanschaffen of wanneer ze voor de grote taak staan om het dek van hun boot te renoveren of te verfraaien.

Als we het aan een adviseur bij Prins Watersport vragen, geeft hij aan dat ze zowel boten met Topdek, HPL en HPL Fin Teak verkopen.

‘De Waterspoor wordt met Topdek geleverd. Dit is een duurzame, waarde-verhogende oplossing. Op de Primeur zit standaard HPL, maar klanten kunnen ook kiezen voor een upgrade naar Topdek. De verhouding van materiaal is ongeveer 40% Topdek, 40% HPL en 20% HPL Fin Teak.’

Verschil in materiaal

HPL staat voor High Pressure Laminate. Het materiaal bestaat uit een kern van met fenolhars samengeperste houtvezels en harde gelamineerde toplaag voorzien van een houtprint. Bij de HPL Fin Teak uitvoering heeft het laminaat reliëf, waarmee de houtstructuur wordt nagebootst.

Kunststof teak wordt gemaakt van PVC. De 2G variant is van hoge kwaliteit. Het is een doorontwikkeling van de eerste generatie synthetische teak. Topdek 2G kunststof teak wordt gemaakt van ftalaatvrije PVC die voldoet aan de REACH-norm. Het materiaal heeft een levensduur van ruim 20 jaar en is bovendien volledig recyclebaar.

Verschil in uitstraling

HPL is prijstechnisch interessant in de aanschaf, het is echter aanzienlijk minder natuurgetrouw dan 2G kunststof teak door de glanzende uitstraling. Bij de HPL Fin Teak variant ziet en voelt u een houtnerf, desondanks weet u direct dat het geen hout is. Topdek 2G is mat, het heeft de uitstraling van ongeverfd hout met een duidelijke zichtbare en voelbare nerfstructuur

‘Als klanten bij een bootbezichtiging de Topdek tafel op het dek zien, zeggen ze vaak: O, er zit wel een echte teakhout tafel in,’ vertelt adviseur.

Topdek 2G kunststof teak

Close-up Topdek 2G kunststof teak

HPL Fin Teak met houtnerf

Close-up HPL Fin teak

 

Verwerking van HPL en 2G Kunststof teak

Een HPL-plaat heeft een oppervlak van 305 bij 128 cm en is ca. 5 mm dik. De toplaag, het laminaat is ca. 0,7 tot 1 mm dik. HPL wordt op een schoon en vetvrij dek gelijmd

HPL Fin Teak wordt zowel gelijmd als geschroefd. Het laminaat, voorzien van teak design met nerf in de lengterichting, is ook leverbaar zonder onderplaat. Het is echter niet aan te bevelen om dit zelf te verwerken, want de nerf kan bij onjuiste verwerking inscheuren wanneer er spanning op komt te staan.

Een HPL-plaat is niet flexibel en lastig over bobbels te leggen. In geval van een geribbelde ondergrond is het verstandig om deze eerst te egaliseren. Om twee spanten heen buigen lukt niet met HPL. Het materiaal kan ook kwetsbaar zijn langs de luikranden, omdat bij het gebruik van het luik de randen kunnen beschadigen.

Topdek 2G kunststof teak wordt geleverd op rollen van 20 meter. Door de flexibiliteit van het materiaal is het makkelijk verwerkbaar. De dek-planken zijn voorzien van een voeg en worden waterdicht aan elkaar gelast met een pvc-veter in dezelfde kleur als de voeg. Voor een luxere afwerking, een visgraatpatroon met lijfhout, is er een Kingplank in dezelfde kleur en ook lijfhout, potdeksels en stootranden. De mogelijkheden om de dek lay-out aan te passen naar uw eigen smaak en stijl van de boot is dus groter.

Werken met een mal

‘Onze boten die worden voorzien van Topdek 2G, zonder dek afwerking geleverd. Wij schakelen voor dit werk een specialist in om het kunststof teakdek te plaatsen. Zo kunnen wij onze klanten de hoogste kwaliteit garanderen.’

Particulieren die op hun huidige boot Topdek willen, wordt geadviseerd om dit niet zelf te doen. Voor het maken van een paneel van Topdek planken, wordt gebruik gemaakt van een mal. Omdat dit zeer precies werk is en particulieren meestal niet over het juiste gereedschap beschikt, wordt het paneel door een Topdek dealer vervaardigd.

‘Naar keus kan een particulier het zelf op het dek lijmen. Het is echter aan te bevelen om dit ook door een vakman te laten doen. Zo weet u zeker dat alles waterdicht en zonder luchtbellen onder het materiaal aansluit. Het paneel kan direct op een schone, vetvrije ondergrond worden gelijmd.’

Ook bij HPL worden aan de hand van een mal platen in de juiste vorm te zagen met een cirkelzaag of decoupeerzaag. Het materiaal kan ook bewerkt worden met een freesmachine. Hierbij moet u zorgvuldig te werk gaan, want als u verkeerd zaagt, of wanneer een stukje van de plaat inscheurt is het lastig te herstellen, in tegenstelling tot Topdek 2G, waarbij het eenvoudig is om een nieuw stukje aan te lassen. Het lijmen van de laminaat plaat op het dek is ook een precies klusje. HPL-platen staan bekend om het feit dat ze krimpen en uitzetten bij temperatuursveranderingen. Gebruik daarom elastische lijm om kleine maatverschillen op te vangen.

Verschil in duurzaamheid

Denkt u bij duurzaamheid aan recyclen, dan is er geen verschil. Zowel HPL als 2G kunststof teak zijn 100% recyclebaar. Als het gaat om duurzaamheid van het materiaal, zijn er wel verschillen.

Topdek 2G is waterdicht, bestand tegen Uv-straling, zeewater en niet gevoelig voor schimmels. De kleur is door en door, waardoor u altijd de originele kleur terug kunt krijgen door het materiaal te reinigen en op te schuren. Schepen die ruim vijftien jaar geleden Topdek hebben geplaatst, hebben er nog steeds plezier van.

De kwaliteit van HPL wordt steeds beter. In de kuip onder de kap blijft de kleur lang mooi. De liggende delen, die buiten voortdurend worden geconfronteerd met UV licht en water, kunnen na een jaar of vier wit uitslaan.

Wanneer zware puntige objecten op het dek vallen, kan HPL makkelijk beschadigen. Putten in het laminaat zijn lastig onzichtbaar te herstellen, omdat onder het laminaat materiaal zit van een andere kleur. Kunststof teak kan net als HPL beschadigen, maar deze beschadigingen kun je vaak opschuren. Het materiaal heeft door en door dezelfde kleur, waardoor het nauwelijks opvalt. Diepe putjes kunnen met een pvc las worden hersteld, zodat u er helemaal niets meer van ziet.

Onderhoud HPL en 2G Kunststof teak

Het onderhoud van de materialen is hetzelfde. In vergelijking met een teakhouten dek hoeft u deze dekken niet in de olie te zetten. Het dek, mits goed waterdicht gemonteerd, zal niet rotten. De voegen bij 2G Kunststof teak zijn vast gelast, dus kunnen niet afbrokkelen. Wel is het verstandig om te letten op voegen en naden die zijn aangesloten op ander materiaal. Dat geldt voor beide producten.

HPL is eenvoudig te reinigen. Kunststof teak is ook eenvoudig te reinigen, zeker als Topdek Sealer wordt gebruikt zal vuil zich minder hechten. Bij beiden producten worden agressieve reinigingsmiddelen afgeraden. Met de onderhoudsproducten van Topdek, de Topdek Cleaner en Topdek Sealer, weet u zeker dat u de juiste schoonmaakmiddelen gebruikt.

‘Zowel met HPL als met Topdek 2G zal de booteigenaar minder tijd besteden aan routinematige klussen en reparaties ten opzichte van een teakhouten dek. Dat levert op den duur een aanzienlijke besparing op aan onderhoudskosten.’

Conclusie

Welk materiaal u kiest is afhankelijk van uw budget en de eisen die u aan uw dek stelt. Als u de voor- en nadelen op een rijtje zet, blijkt een 2G kunststof teakdek op lange termijn vaak een kostenefficiënte en waardevolle investering te zijn voor een booteigenaar.