Taal wijzigen

Nooit meer uw scheepsdek schilderen met antislip verf

Veiligheid aan boord is belangrijk. Gladde en natte oppervlakten kunnen tijdens het varen levensgevaarlijk zijn. U kunt uzelf bezeren of zelfs overboord slaan. Er zijn verschillende mogelijkheden om antislip aan […]

Waterspoor scheepsdek met antislip Topdek in zwarte uitvoering

Veiligheid aan boord is belangrijk. Gladde en natte oppervlakten kunnen tijdens het varen levensgevaarlijk zijn. U kunt uzelf bezeren of zelfs overboord slaan. Er zijn verschillende mogelijkheden om antislip aan te brengen op het scheepsdek, u kunt kiezen voor antislip verf, -profielen of een kunststof teakdek met antislip kwaliteit.

Veel booteigenaren kiezen voor een antislipverf, eventueel gemengd met antislip-zandkorrels, of antislipprofielen op het dek voor de benodigde grip. Voor beide methoden valt iets te zeggen. Het is effectief, goed betaalbaar, maar heeft een minder luxe uitstraling. Wilt u voor een luxe uitstraling gaan? Overweeg bij de renovatie van uw dek dan een kunststof teakdek.

Met een Topdek hoeft u nooit meer uw scheepsdek te schilderen met antislipverf, het materiaal beschikt zelf over antislip eigenschappen.

Antislip verf voor- en nadelen

Antislipverf is verkrijgbaar in verschillende soorten, bijvoorbeeld in een rubberachtige uitvoering met antislipkorrels. Je kunt ook kiezen voor een coating met aparte antislippoeder. Dit poeder mengt u door de verf of strooit u in de natte verf. Het voordeel van verf is dat u de antislip zelf kunt aanbrengen, als u handig bent. De antislipstructuur is afhankelijk van het type roller en de applicatiemethode van de antislipverf. Voor het aanbrengen moet u het dek schuren, stof verwijderen en ontvetten. De antislip moet soms in meerdere lagen worden aangebracht en uitharden voor u de boot kunt gebruiken. Het oppervlak is afhankelijk van het merk verf en de temperatuur na 1 tot 5 dagen belastbaar.

Let bij het kiezen van de verf op of deze wordt geleverd in de door u gewenste kleur. Sommige merken hebben alleen de kleuren wit of grijs om uit te kiezen. Laat u goed informeren over de toevoeging van de antislipkorrels of antislippoeder in de verf, zodat de materialen niet te scherp zijn en uw schoenzolen of zeilpakken beschadigen. Houd er rekening mee dat de antislip op de meest belopen stukken op den duur vermindert door slijtage. Voor u nieuwe antislipverf aanbrengt, moet alles van de structuurkorrel grondig uit de verflaag worden weggeschuurd voor een goede hechting.

Antislip profielen voor- en nadelen

Een alternatief is het plakken van antislip profielen. Dit doet u op een gladgeschuurd dek. Het kostbare materiaal heeft vaak al een zelfklevende laag en moet op maat worden gesneden. Dit is een precies klusje en kan voor onervaren mensen lastig zijn om zelf te doen. Na het leggen moet u het materiaal goed aandrukken met een roller, waarbij het belangrijk is dat de randen ook goed worden aangedrukt, anders kan het materiaal loskomen van het dek en kun je struikelen over losse randjes.

Kunststof teakdek met antislip voor- en nadelen

Een permanente en onderhoudsvriendelijke oplossing tegen antislip is een kunststof teak. Topdek 2G kunststof teak is een alternatief voor teakhouten dekken en geeft een prachtige, natuurlijke uitstralingen aan uw boot. Het materiaal is verkrijgbaar in twaalf verschillende kleuren. Na het aanbrengen hoeft u het scheepsdek nooit meer te voorzien van antislip, het materiaal heeft van nature een antislip oppervlak. Kunststof teak is duurder dan antislipverf, maar heeft een lange levensduur en is bestand tegen uv-straling en zeewater. Algen, die een dek glad kunnen maken, hechten zich slecht aan het kunststof en zijn daardoor makkelijk te verwijderen met Topdek cleaner. Topdek 2G kunststof teak maakt uw dek niet alleen antislip, maar ook waterdicht. Bovendien hoeft u uw dek nooit meer te schilderen en kunt u beschadigingen aan het kunststof dek eenvoudig repareren. Dit materiaal is een goede keuze als u een nieuwe boot koopt of uw boot renoveert.

Aanbrengen Topdek

Het kunststof dek wordt aangebracht op een schoon oppervlak. Aan de hand van een mal wordt een paneel gemaakt. Dit wordt vastgelijmd op de bodem van de sloep en eventueel ook op de banken voor een luxe uitstraling. De naden worden netjes dicht gekit. Na het aanbrengen van Topdek 2G wordt het dek opgeschuurd met korrel P40, een grove korrel, waardoor het materiaal een mooie natuurlijke houtuitstraling krijgt en een goede antislip. Door het dek te voorzien van twee lagen Topdek sealer kunt u twee seizoenen lang onbezorgd vertoeven op het water. Het kleurloze, ecologisch verantwoorde product beschermt uw dek tegen vlekken door zijn olie- en waterafstotende werking. U kunt 24 uur na het gebruik van de sealer gebruik maken van het dek.

Advies scheepsdek met antislip

Laat u goed adviseren door een specialist, voor u uw boot laat behandelen met antislip. Zo weet u zeker dat u de juiste keuze maakt. Overweegt u een luxere uitstraling door te kiezen voor kunststof teak in plaats van lak, neem dan contact op met de aangesloten Topdek dealers. Zij kunnen het kunststof dek voor u aanbrengen. Wanneer u erg handig bent, is het ook mogelijk om het materiaal zelf aan te brengen. Indien u een mal aanlevert, kunnen de dealers een kant en klaar paneel maken en opsturen. Met behulp van kit en hulpmaterialen plaatst u dit dan zelf op een schone ondergrond.