Taal wijzigen

Alles over kunststof teakhouten deklatten, lijfhout en vissingstuk

Een scheepsdek bestaat uit verschillende planken, zoals kunststof teakhouten deklatten, lijfhout en vissingstuk. Welke planken worden gebruikt, is afhankelijk van het ontwerp van het dek. Van oudsher werd een klassiek […]

Topdek sunbleached rol voorbeeld dek met kunststof teakhouten deklatten,-lijfhout en -vissingstuk

Een scheepsdek bestaat uit verschillende planken, zoals kunststof teakhouten deklatten, lijfhout en vissingstuk. Welke planken worden gebruikt, is afhankelijk van het ontwerp van het dek. Van oudsher werd een klassiek zeilschip vervaardigd met zowel deklatten, lijfhout en vissingstuk, maar wat bedoelen we daarmee, wat is het verschil?

Om u een beeld te geven van een kunststof teakdek in verschillende uitvoeringen, is het mogelijk om via de dek designer van Topdek allerlei opties en kleuren in te vullen. Bepaal zo het ontwerp dat bij uw smaak en schip past.

Kunststof teakhouten deklatten

Deklatten zijn de lange planken op het dek. Ze kunnen recht, of in een gebogen vorm op het dek worden gemonteerd. Planken kunnen op verschillende manieren worden gezaagd. Bij Topdek 2G kunststof teakplanken is gekozen voor de rustige uitstraling van kwartiers gezaagd hout. De kwartiers zaagmethode wordt gezien als exclusief. Hij wordt vooral bij de bouw van echt teakhouten boten toegepast vanwege de betere waterdichtheid van deze planken. Topdek 2G kunststof teakhout is gemaakt van hoogwaardig PVC. Het materiaal heeft een natuurgetrouwe uitstraling en wordt verwerkt met dezelfde houtbewerkingsmachines als teakhout. Topdek 2G is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Het kunststof teakhout gaat zover bekend wel meer dan twintig jaar mee, heeft antislip eigenschappen en is bestand tegen UV-straling en zeewater.

Waterdicht gelast en verlijmd

Waterdichtheid is een belangrijke eigenschap van Topdek kunststof teakhout. Alle planken worden waterdicht aan elkaar gelast. Dat gebeurt aan de achterkant van de planken met 4,5 mm zwarte pvc lasdraad (onderveter). De Topdek 2G planken zijn verkrijgbaar in verschillende breedten: 100 mm breed met een voeg in het midden (WDK321 2G) en 130 mm met een voeg in het midden (WDK330 2G). De planken tussen de voegen zijn daardoor breder. Er zijn ook kunststof teak delen van 100 mm breed met een voeg aan de zijkant (WDK325 2G). In tegenstelling tot echt teakhout, zijn de lengtes van de planken 20 meter, waardoor mooie rechte lijnen kunnen worden gemonteerd.

Het product is verkrijgbaar in de verschillende breedten, zodat het effect van de belijning op een smalle boot net zo mooi overkomt als op een groot schip. De Topdek 2G planken hebben een dikte van slechts 5 mm en ca. 4 kg/m(dit is ca. 32% lichter dan 1G kunststof teak), waardoor het gewicht van het dek aanzienlijk minder is dan bij een echt teakhouten dek, dat vaak een dikte heeft van 8 mm en een gewicht van ca. 5,04 kg/m2. Dit lichte gewicht heeft een positief effect op het brandstofgebruik van de boot.

Kunststof teakhouten lijfhout, of wel kantdeel

Lijfhout is het hout dat rondom de deklatten wordt geplaatst. Deze planken zijn vaak breder, maar wel van gelijke dikte als de deklatten. Meestal worden ze in dezelfde kleur uitgevoerd, maar u kunt hier natuurlijk ook leuk mee spelen in uw ontwerp en juist een andere kleur kiezen. Bij eenvoudige sloepen worden ook wel ontwerpen zonder lijfhout gebruikt.

Het lijfhout is verkrijgbaar in dezelfde kleur als de Topdek planken. Er zit geen voeg in. Het lijfhout wordt aan de planken gelast en aan de bovenkant wordt de voeg gevuld met een 5 mm pvc-lasdraad (bovenveter). Dit 5 mm lasdraad is verkrijgbaar in de kleuren: wit, zwart, grijs en crème. Bovendien zijn ze ook verkrijgbaar in vijf houtkleuren, waarmee verbindingen gelast kunnen worden met een naadloze uitstraling.

Kunststof teakhouten vissingstuk, of wel visgraat

Een vissingstuk wordt meestal gebruikt bij een traditioneel dek-ontwerp op een schip met een mast. Dit constructiedeel is de midscheepse plank die aansluit op de mast. Hij verbindt de planken van het stuurboord en bakboord deel van de boot. Het vervaardigen van dit constructiedeel is echt vakwerk, want de dekplanken sluiten schuin aan op de midscheepse plank.

Net als bij de planken is ook de plank voor het vervaardigen van het vissingstuk van verschillende breedte, zodat het ontwerp zowel bij grote als kleine boten esthetisch mooi oogt. Topdek 2G heeft deze planken in een breedte van 125 mm (WDK 312 2G) en 200 mm (WDK 328 2G). Ze zijn ook 5 mm dik en verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Constructie van een design dek met kunststof teakhouten deklatten, lijfhout en vissingstuk

Nadat het ontwerp van het dek is bepaald, eventueel met behulp van de dek designer, kunt u ervoor kiezen om het dek zelf te plaatsen of te laten plaatsen. Bij een ingewikkeld ontwerp met deklatten, lijfhout en vissingstuk is het vervaardigen van het dek echt vakwerk met accuraat meten en zagen. Voor deze investering schakelt u het beste een expert in, die ervaring heeft met het leggen van teakhouten en/of kunststof dekken. U kunt ervoor kiezen om het dek te laten plaatsen of de panelen te laten maken en deze zelf te plaatsen.

Optie 1. Panelen zelf plaatsen

Bij het zelf plaatsen neemt u contact op met een Topdek dealer . De Topdek dealer maakt voor u de gewenste panelen, aan de hand van een mal van uw dek. U levert de mal aan en lijmt zelf de panelen op de boot. Als u geen handige doe-het-zelver bent, brengt dit enig risico met zich mee. U moet zorgen dat alles goed vast zit en de randen waterdicht zijn afgekit. U wilt tenslotte een goed gelegd, waterdicht dek op uw boot.

Optie 2. Topdek 2G laten plaatsen door een specialist

Indien u het kunststof teakhouten dek liever laat plaatsen door een specialist, neem dan contact op met een van onze Topdek dealers. Er is veel vraag naar kunststof teakhouten dekken, dus plan tijdig een afspraak in.

Heeft uw bedrijf interesse om zelf dealer te worden, neem dan contact op met Topdek.