Taal wijzigen

Teakdek vervangen?

Constateert u na een kritische blik op uw teakdek dat deze dringend toe is aan een onderhoudsbeurt? Wellicht was het niet slim om de hogedrukreiniger te gebruiken, waardoor hier en […]

Teakdek vervangen? Overweer Topdek Kunststof teak

Constateert u na een kritische blik op uw teakdek dat deze dringend toe is aan een onderhoudsbeurt? Wellicht was het niet slim om de hogedrukreiniger te gebruiken, waardoor hier en daar naden loslaten en vochtplekken zijn ontstaan langs de naden. U moet in actie komen, de kans op schade aan de boot neemt toe als u het niet laat repareren. Er laten zelfs al teakplanken los van het onderdek. Wat is slim? Repareren of het teakdek vervangen met kunststof teak, zoals een vriend van u heeft gedaan?

Hoe weet u of teakplanken losliggen?

Wanneer u met de achterkant van een schroevendraaier op verschillende plekken op de planken van het dek klopt, hoort u of teakdelen losliggen. Losliggende planken hebben een lagere toon hebben dan de vaste delen. Klop eens naast slechte naden, rondom kikkers, langs de voetrail en de verstaging. De spanning is op deze plekken het hoogst, daardoor is de kans groter dat hier planken loskomen.  De problemen komen minder vaak voor midden op het dek.

Vochtplekken op je dek

op het dek zijn vaak een teken van losse naden, of ontbrekende doppen van schroefgaten. Blijft het dek langs de naden langer nat, dan liggen de kitnaden los. Het vocht blijft tussen de naad en het hout zitten. Als een deel van de kit is verdwenen en u merkt dat bij het drukken op de delen vocht uit de naad komt, dan is de kans groot dat uw dek moet worden vervangen. Geen vocht en het teak zit nog goed vast? Dan kunt u het teakdek van nieuwe kitnaden voorzien. Na deze flinke klus ziet uw teakdek er weer uit als nieuw en heeft u er nog jaren plezier van.

Heeft u echter een dek van teakfineer, dan heeft het meestal geen zin om opnieuw te kitten. De kans is groot dat de delen aangetast zijn, omdat multiplex niet zo goed tegen vocht kan als echt teakhout. Ook als u na het kitten gaat schuren, kunt u de fineer-laag beschadigen. Wellicht is het vervangen van het teakdek de beste optie in dit geval.

Teak op polyester onderdek

Zijn de teakdelen op een polyester onderdek gelegd, dan levert dit minder problemen op als kleine delen loslaten. Het vocht kan niet veel kwaad, teak is bestand tegen vocht. Er kunnen echter wel osmoseplekken in het polyesterdek ontstaan, als het te lang wordt blootgesteld aan vocht.

Vraag deskundig advies bij het vervangen van uw teakdek

Voor u een besluit neemt om uw teakdek te vervangen, is het belangrijk om te weten hoe groot de schade aan uw dek is, zit er vocht onder? Van welk materiaal het teakdek is gemaakt, heeft u een dek van massieve teakdelen of betreft het multiplex met een laag teakfineer en hoe dik zijn die planken? De planken kunnen op verschillende manieren bevestigd zijn, verlijmd op een multiplex onderdek of rechtstreeks op het polyester. Als het teak is vastgeschroefd, hoe is dit dan gedaan? Voor het opmaken van een offerte voor een onderhoudsbeurt of vervanging zijn dit allemaal belangrijke punten om te weten. Met behulp van een professional kunt u calculeren hoeveel arbeidsuren en materialen er nodig zijn voor herstel.

Kotter met Topdek Sun bleached kunststof teak

Teakhout of kunststof teak?

Het leggen van teak is vakwerk. Afhankelijk van de details kan dit een flinke kostenpost opleveren. U kunt dit beperken door te kiezen voor dunner materiaal, maar is dat wat u wilt? Gaat u inleveren op mooie details om geld te besparen?

Neem bij het bepalen van de herstelwerkzaamheden ook alternatieven zoals Topdek 2G kunststofteak in overweging, zeker nu echt duurzaam gecertificeerd teakhout lastig te verkrijgen is. Een synthetisch teakdek kan u op termijn veel geld en onderhoud schelen. Belangrijk is om in ieder geval in actie te komen, want door slecht onderhoud kan uw teakdek gaan rotten en nog meer schade aanrichten.

Karakteristieke uitstraling

Met kunststof teak, zoals Topdek 2G kunt u die mooie details prachtig laten leggen, recht of in de ronding van uw jacht. Met of zonder lijfhout, om uw dek mooier te maken. Alternatief teak is maakt uw boot lichter, waardoor u brandstof bespaart, wat beter voor het milieu. Het materiaal is bestand tegen zeewater en UV-straling. Het wordt waterdicht op het dek gelijmd en is eenvoudig schoon te houden. Het tweede generatie kunststof materiaal heeft een natuurlijk teakhouten uitstraling en is verkrijgbaar in twaalf mooie kleurcombinaties. Na het opschuren van het dek is het voor de leek niet te onderscheiden van hout. Het materiaal is in de regel ook goedkoper dan teak. Topdek geeft u veel voordelen. Aan de hand van mallen worden de dek-delen op maat gemaakt, ze passen naadloos op uw dek. Het proces vergt minder arbeidsuren voor het leggen van het dek. Bovendien bespaart uzelf tijd, een kunststof teakdek vergt minder onderhoud tijdens het varen.

Het beste kunt u zich goed oriënteren. Leg de verschillende prijskaartjes en de lijstjes met voor- en nadelen naast elkaar voordat u een beslissing neemt. Onze Topdek dealers geven u eerlijk advies en kunnen u alles vertellen over een kunststof teakdek.