Taal wijzigen

Ziet u ook op tegen het onderhoud van uw teakdek?

Het onderhoud van het dek is noodzakelijk om uw boot in goede staat te houden. Een kunststof dek biedt veel voordelen, wat uw veel werk uit handen zal nemen. Lees meer.

Genieten van Topdek kunststof teakdek

Terwijl u nageniet van de fijne dagen op het water, valt uw oog op uw teakhouten dek. Hij moet nodig gereinigd worden, u ziet op tegen het teakdek onderhoud. Niet voor niets is de uitspraak “koop een boot en werk je dood” zo bekend in de watersportwereld.

Het onderhoud van het dek is echter noodzakelijk om de boot in goede staat te houden. Jaloers kijkt u naar de boot van de buurman, die profiteert van een onderhoudsarm kunststof teakdek dat haast niet te onderscheiden is van een echt teakdek.

Het teakdek onderhoud is een tijdrovende klus; u moet het teakhout schoonmaken, daarna opschuren en vervolgens weer opnieuw in de lak zetten. Met een beetje pech komt u tijdens het schoonmaken een rotte plek tegen en dat betekent het spaarvarken omkeren voor een nieuwe teakhouten plank, die bovendien prijzig en zeker niet duurzaam is. Teakhout is schaars, een beschermde houtsoort. Er zijn onvoldoende teakplantages om de vraag bij te benen.

Herkenbaar? Lees dan vooral door. Dit is namelijk wat klanten letterlijk aan de telefoon zeggen als ze Topdek bellen: “Ik ben klaar met het onderhoud en daarom bel ik jullie”.

Kunststof teakdek als alternatief

Topdek is de merknaam van het doorontwikkelde kunststof teakdek product Topdek 2G. Kunststof teak is een goed alternatief voor een teakhouten dek. Het product is al jaren verkrijgbaar op de markt in verschillende uitvoeringen. Ondanks de grote voordelen van de eerste generatie PVC-teakproducten, werden deze bekritiseerd vanwege de ‘plastic’ uitstraling. De liefhebbers van teakhout vonden het product niet mooi, omdat het de uitstraling van hun klassieke teakdek miste. De tweede generatie kunststof teak bracht daar verandering in.

Dankzij de houtnerf en de kleurverschillen die ook zichtbaar zijn in het echte hout, heeft Topdek 2G een authentieke uitstraling gekregen. Bovendien brengt de 2G variant nog meer voordelen met zich mee; behalve het eenvoudige onderhoud, is het makkelijk verkrijgbaar, koelt het sneller af dan andere composietmaterialen, en wordt het product waterdicht gelegd. Ook levert het een flinke besparing op, het is voordeliger dan teak en ook lichter in gewicht, wat het vaartuig sneller maakt en brandstof bespaard. Bovendien is het kunststof teakdek onderhoud minder tijdrovend.

Kunststof teakdek onderhoud

Bescherm uw dek tegen vuil door deze aan het begin van het seizoen te voorzien van een sealer. Als u het aanbrengt in twee lagen, heeft u er twee seizoenen plezier van. Met de cleaner maakt u tijdens het seizoen uw dek schoon. Een kunststof teakdek gaat lang mee. Topdek 2G is slijtvast, het geschuurde nerfje zal door het gebruik wel minder worden. Dit heeft echter geen effect op de antislip.

Het is eenvoudig om de schuurnerf en originele kleur weer terug te brengen naar de oorspronkelijke staat. Dit doet u door het dek met de hand te schuren. Hiervoor adviseren we schuurkorrel P40, een grove korrel  die het prettigste werkt en snel het gewenste resultaat geeft. Bij schade aan het dek is het vaak niet nodig om het dek te vernieuwen. U kunt plaatselijk een reparatie uit (laten) voeren door middel van het lassen met de houtkleur of een deklat vervangen worden. Het nieuwe dekdeel kan pas gemaakt worden en geplaatst. Het is wel verstandig om het gehele dek te schuren en in de sealer te zetten, zodat er geen kleurverschil is.

Het is en blijft een ambacht

Net als het vervaardigen van een teakhouten dek, is ook het maken van een kunststof teakdek een echt ambacht. Voor de bouwers van teakhouten dekken is de overstap dan ook logisch; ze kunnen dezelfde gereedschappen gebruiken. Het kunststof teak laat zich verwerken tot een ambachtelijk gebogen lay-out met lijfhout en visgraat tot een moderne rechte lay-out zonder lijfhout en plank. Bovendien is kunststof teak verkrijgbaar in veel kleuren. Op de website van Topdek staat een handige tool waarmee u eindeloos kunt combineren om het dek te kiezen dat bij uw boot en persoonlijke smaak past.

Als u de keuze voor het ontwerp en materiaal heeft gemaakt, kan de ambachtsman aan de slag. Voor het vervaardigen van een kunststofdek wordt eerst een werktekening/mal gemaakt. Alle onderdelen worden op maat gemaakt. De planken worden netjes op het ontwerp geplaatst en vakkundig aan elkaar gelast door middel van PVC-lassen, waardoor de profielen een geheel vormen en waterdicht zijn. De kleur van de PVC-veter, waarmee gelast wordt, heeft dezelfde kleur als in de gekozen Topdek 2G planken. Vervolgens worden de gelaste onderdelen op het dek gelijmd en afgewerkt met stootranden, die ook weer PVC-gelast worden. Nadat het product is opgeschuurd, is het haast niet meer te onderscheiden van echt hout.

Laten plaatsen of zelf uw kunststof teakdek leggen?

Topdek heeft een uitgebreid netwerk van jachtbouwers en teakverwerkers die dit ambacht volledig onder de knie hebben. Door een specialist in de hand te nemen voor uw Topdek, weet u zeker dat er vakwerk wordt geleverd. Voor de handige doe-het-zelvers bestaat de mogelijkheid om de profielen op basis van een mal te laten vervaardigen en het dek zelf te plaatsen.

Benieuwd wat een kunststof teakdek kost? Vraag een offerte aan.

Offerte aanvragen