Taal wijzigen

Een onderhoudsvriendelijk kunststof teakdek; omdat u liever zeilt dan schoonmaakt

Voor de echte zeilliefhebber is zeilen eerder een lifestyle dan een hobby. Topdek begrijpt dat u liever zeilt dan het dek schrobt. Een kunststof teakdek is onderhoudsvriendelijk en geeft een […]

Zeilen - onderhoudsvriendelijk kunststof teakdek

Voor de echte zeilliefhebber is zeilen eerder een lifestyle dan een hobby. Topdek begrijpt dat u liever zeilt dan het dek schrobt. Een kunststof teakdek is onderhoudsvriendelijk en geeft een natuurlijke, klassieke uitstraling aan uw zeilboot.

Een kunststof teakdek is hét alternatief voor traditionele teakhouten dekken op boten en schepen. Topdek 2G heeft niet alleen de uitstraling en textuur van natuurlijk teakhout, door zijn speciale samenstelling is het materiaal ook bestand tegen zoutwater, uv-licht en andere weersinvloeden.

Vervaardigen van kunststof teakdek is vakwerk

Het vervaardigen van een kunststof dek is specialistisch werk. Topdek beschikt over een uitgebreid (internationaal) netwerk van jachtbouwers en vakmensen. Deze ambachtsmensen voorzien uw nieuwe zeilboot vakkundig van een ‘top’ dek.

Topdek 2G is geschikt voor diverse ondergronden zoals staal, hout en polyester en wordt toegepast voor zowel externe als interne ruimtes op een boot of schip.

Het materiaal biedt veel voordelen. Zo is een kunststof teakdek in vergelijking met een traditioneel teakhouten dek veel lichter van gewicht. Vanwege de positieve eigenschappen en prijs wordt daarom bij renovatie van een teakhouten dek vaak gekozen voor de synthetische variant.

Een kunststof dek wordt op maat gemaakt met behulp van een mal van het dek. Het kiezen van de juiste kleur deklatten en legstijl is bepalend voor het resultaat. Met de Dekdesigner kunt u zelf experimenteren met kleuren en stijl. U kunt zelfs de naam van de boot of een logo in het dek laten maken om er een persoonlijk tintje aan te geven. Na het vervaardigen van het kunststof dek wordt deze netjes geschuurd en geseald. Door het schuren ontstaan schuurnerven die het dek de karakteristieke uitstraling geven. Hoewel Topdek 2G slijtvast is, zal het geschuurde nerfje door het gebruik wel minder worden. Dit heeft echter geen effect op de antislip-eigenschappen van het materiaal.

Ga het zeilseizoen goed van start

Begin voor de start van het zeilseizoen met een grondige schoonmaak van uw dek. Met de Topdek Kunststof Teak Cleaner en een stevige borstel verwijdert u alle aanslag en vlekken. Het middel kan direct uit de fles worden gebruikt en is milieuvriendelijk. Als u een hogedrukspuit wilt gebruiken, zorg dan dat de druk niet te hoog is, om beschadiging van het oppervlak te voorkomen.

Wanneer het dek flink vervuild is, is het verstandig om het dek helemaal te schuren. U brengt hiermee tevens de schuurnerf en originele kleur weer terug naar de oorspronkelijke staat. Schuur het dek met de hand en gebruik hiervoor schuurpapier met schuurkorrel P40. Dit is een grove korrel die het prettigste werkt en snel het gewenste resultaat geeft. Maak daarna het dek goed schoon en breng Topdek Kunststof Sealer aan in twee lagen om uw dek twee seizoenen lang te beschermen tegen vlekken.

Regelmatige inspectie van het dek

Kunststof teakdekken zijn duurzaam, met de juiste zorg en aandacht zal het dek jarenlang meegaan. Tijdige detectie van kleine problemen helpen om grotere reparaties in de toekomst te voorkomen. Inspecteer daarom regelmatig uw dek op eventuele beschadigingen of slijtageplekken.

Een kunststof teakdek heeft als voordeel dat u bij schade aan uw dek niet het hele dek hoeft te vernieuwen. Met een plaatselijke reparatie, door middel van het lassen met de houtkleur of het plaatsen van een nieuwe deklat, wordt de beschadiging hersteld. Na het schadeherstel is het verstandig om het gehele dek te schuren en in de sealer te zetten, zodat er weinig tot geen kleurverschil is.

De Topdek Kunststof Teak Sealer is special ontwikkeld om plekken die veelvuldig gebruikt worden te beschermen tegen overmatige vervuiling. Het ecologische product heeft een olie- en waterafstotende werking, vergeeld en schilfert niet.

Onderhoudsvriendelijk kunststof teakdek

Dankzij de speciale behandelingen en de materiaaleigenschappen van Topdek 2G, is uw kunststof teakdek resistent tegen algen en schimmels. Dit betekent dat het dek minder onderhoud vergt in omgevingen waar algen vaak een probleem kunnen zijn. Deze eigenschap zorgt ervoor dat het dek langer mooi blijft.

Voor het dagelijks onderhoud en de verwijdering van lichte vervuiling volstaat regelmatig schoonmaken van het dek met water en een milde zeep. Deze eenvoudige handeling helpt om het dek fris te houden en voorkomt opeenhoping van vuil. Dankzij het onderhoudsvriendelijke kunststof teakdek houdt u meer tijd over om te zeilen!